sofie aan tafel
sofie aan tafel
sofie aan tafel
sofie aan tafel
sofie aan tafel

Recepten van sofie aan tafel

het gehaktbrood van Elselien van IJken.

Recept gehaktbrood: overheerlijk, gemakkelijk, goedkoop (winterversie)

Nodig:

oven

bakvorm + 20 centimeter lang

koekenpan

aluminiumfolie


Ingrediënten voor gehaktbrood:

100 gram ontbijtspek, óf olijfolie, óf bakpapier

500 gram rundergehakt

1 ui (fijngehakt)

½ teen knoflook (geperst)

50 gram rozijnen (geweld)

25 gram gedroogde pruimen (klein gesneden)

25 gram gedroogde perziken (klein gesneden)

1 plak ontbijtkoek (of paneermeel/gekruimeld beschuit)

1 ei

¼ gesneden rood pepertje (fijn gesneden), óf ½ theelepel sambal oelek (naar smaak)

1 theelepel citroenschil (geraspt)

1 theelepel verse gember (fijn gehakt), óf 2 bolletjes gekonfijte gember (fijn gesneden), óf ½ theelepel djahé

½ theelepel kaneel

zout naar smaak


Ingrediënten voor garnering:

25 gram gedroogde pruimen (fijngesneden)

25 gram gedroogde abrikozen (fijngesneden)

abrikozenjam, óf marmelade, óf chutney


Bereiding:

verwarm de oven op 200 graden Celsius

fruit ui en knoflook in koekenpan tot glazig

meng alle ingrediënten tot samenhangend geheel

bekleed bakvorm met ontbijtspek, óf met bakpapier, óf vet deze goed in met olijfolie

stort de samenhangende massa in de voorbereide bakvorm (let op de hoeken!)

bedek losjes met aluminiumfolie

zet in de verwarmde oven: 40 minuten op 200 graden

20 minuten laten rusten buiten de oven

stort op schaal en verder afkoelen

versier met jam, marmelade of chutney


Serveren:

Kan koud, lauw, of warm worden geserveerd als hoofdgerecht


Variaties:

Afhankelijk van het seizoen kunt u verschillende ingrediënten gebruiken. Hieronder enkele suggesties waarmee u kunt variëren.

Lente: ½ lams-/1/2 rundergehakt i.p.v. rundergehakt; asperges, gekookte kwarteleitjes, lenteuitjes i.p.v. gedroogde vruchten

Zomer: pitloze kersen, bosui, 1 eetlepel crème de fraises de bois, bieslook, roze pepertjes, garnering zomerfruit

Herfst: champignons, 1 eetlepel truffelolie, blokjes ontbijtspek, garnering: gebakken bospaddestoelen en prei

Aanmelden

JA, ik meld me aan als gastheer of gastvrouw voor 2019!



  


Nieuws

18 en 19 maart voorp
Sofie's voorproefje 18 en 19 maartAls opwarmer voor het feestweekend nodigen
De beste wensen voor
Wij wensen jullie allen een groen, gezond en beezonder 2017
Startklaar voor Sofi
Ook voor dit jaar hebben weer verschillende gastheren en -vrouwen
Sofie aan Tafel 2016
Sofie aan Tafel in 2016 zal niet in het 4e
Sofie aan Tafel 2015
Beste gastheren en gastvrouwen, Dank jullie wel!!!!!!!! Ook in 2015 hebben
DeeWeeDee