sofie aan tafel
sofie aan tafel
sofie aan tafel
sofie aan tafel
sofie aan tafel

Recepten van sofie aan tafel

de risotto met canth
de risotto met cantharellen van Lars Kemperman.   350gram risottorijst (bijvoorbeeld Arborio of Carnaroli) 1 ui, fijngesnipperd 1 DL witte wijn 250 g verse paddestoelen 1 Tl tijm handvol versgeraspte parmezaanse kaas 1,5 liter bouillon 1 teen knoflook. 50 g boter olijfolie zout & peper Groentebouillon 700 gram geurige groenten zoals bijvoorbeeld: ui prei wortel bleekselderij knollen venkel 2 takjes tijm 2 blaadjes laurier 2 takjes peterselie 2 liter water 2 eetlepels olie   1. Maak 1,5 liter bouillon van blokjes en houd warm. 2. Verhit wat olijfolie in een koekenpan en fruit 2/3 van de gesnipperde ui zacht en glazig. 3. gooi na 2 minuten de knoflook erbij. 4. Voeg de rijst toe en schep om tot de witte korrels doorzichtig worden. 5. Blus af met de drank. 6. Voeg beetje bij beetje de hete bouillon toe en dan goed roeren tot al het vocht is opgenomen door de rijst. 7. Ga door tot alle bouillon op is. Steeds blijven roeren. Dit duurt ongeveer 20 minuten 8. Verhit intussen in een andere koekenpan een klontje boter. 9. Bak al omscheppend op vrij hoog vuur de grofgehakte paddestoelen samen met de rest van de ui, de fijngehakte tijm en wat zout. 10. Voeg als de rijst bijna klaar de paddestoelen toe en laat even meewarmen. 11. Haal de gare rijst van het vuur en roer er een klontje boter en de parmezaanse kaas door.
fairtrade gemarineer
 Hoofdgerecht voor 4 personen Bereidingstijd: ca. 20 minuten Ingrediënten: - 25 ml sojasaus - 50 ml Sinaasappelsap* - 1 rode peper, zaden verwijderd, rest fijngehakt - 2 knoflooktenen, fijngehakt - 4 zalmfilets (ca. 120 g per stuk) - 3 el plantaardige olie - 2 zakken (à 400 g) Japanse wokgroenten - 250 g Noedels* - 2 el verse koriander, grof gehakt Ingrediënten gemarkeerd met een * zijn verkrijgbaar als Fair Trade Original-product Bereidingswijze: Maak een marinade van sojasaus, sinaasappelsap, rode peper en knoflook en marineer hierin de zalmmoten circa 10 minuten. Breng in een pan een ruime hoeveelheid water aan de kook voor de noedels. Verhit intussen 2 eetlepels olie in een wok en roerbak de wokgroenten 5 tot 6 minuten. Verhit tegelijkertijd een grillpan en neem de zalmmoten uit de marinade. Voeg de rest van de marinade bij de groenten in de wok. Bestrijk de zalmmoten met de overige olie en bak circa 2 minuten per kant in de grillpan. Kook de noedels volgens de bereidingswijze op de verpakking. Serveer de noedels met de gewokte groenten en gemarineerde zalm. Garneer met verse koriander. Zet extra sojasaus op tafel.
Gestoofd Vlees (Karn
Recepten Albert Nicholls 16-02-2009 (Gerechten uit Curacao, Nederlandse Antillen) Gestoofd Vlees (Karni Stobá): voor 4 personen Ingredienten: - 500 gram rundvlees, of lam (in stukjes gesneden) - 2 uien (gesnipperd) - 2 teentjes knoflook (klein gesneden) - 2 grote tomaten (2 sneetjes in aanbrengen, in warm water doen voor ½ minuut, schil afhalen en klein snijden) - 2 paprika’s (gesneden) - 2 winterpenen (in stukjes) - 3 zoete aardappelen (in stukjes) - 3 gewone aardappelen (in stukjes) - een paar stengels bleekselderij (fijn gesneden) - verse peterselie - wat roomboter Bereiding: - Het gesneden vlees de avond tevoren marineren in een mengsel van wat olijfolie, (Japanse) sojasaus, de fijn gesnipperde peterselie, peper en gedroogde (bijv. Italiaanse) kruiden. - De dag daarna in een pan de roomboter verhitten en uien, knoflook en paprika een paar minuten bakken. - Vlees met marinade daarna toevoegen en onder regelmatig roeren een paar minuten bakken. - Dan tomaten, bleekselderij toevoegen en 5 minuten meebakken (regelmatig roeren). - Hierna 11/2 (anderhalve) liter water toevoegen, aan de kook brengen, daarna vuur lager zetten en laten sudderen. - Roer nu en dan in de pan, vul warm water bij indien nodig totdat vlees beetgaar is en de saus dik. - Voeg nu de penen, zoete- en gewonde aardappelen toe, voeg eventueel wat warm water toe en laat de groentes meekoken totdat zij “al dente” gaar zijn. - Op smaak brengen met zout en peper, indien nodig. - Lekker met wat (zilvervlies) rijst en gebakken banaan.
gestoofde garnalen
Recept gestoofde garnalen van Ruud van der Graaf Ingrediënten: Grote garnalen (diepvries of vers) Bieslook Knoflook Crème Fraiche Olijfolie Zout en peper Bereiding: Snipper de knoflook en bieslook fijn en schep samen met de olijfolie door de garnalen, laat 10 minuten staan. Breng de garnalen in een ijzeren pan op een matig vuur aan de kook, stoof de garnalen in ca. 8 minuten gaar, goed omscheppen. Garnalen met schuimspaan uit de pan nemen en warm wegzetten, roer door het achtergebleven vocht de Crème Fraiche en kook dit een beetje in, op smaak brengen met peper en zout. Serveren met brood.
Hemels broodschotelt
Hemels broodschoteltje Nodig: 1 wit casinobrood, roomboter, 3 eieren, 250 ml room, 2 vanillesuiker, 1 pot rode jam ( of abrikozenjam, sinaasappeljam, gemberjam,enz ) 1. Snijd de korstjes van de boterhammen af en beboter de sneden brood aan beide kanten. 2. Klop 3 eiwitten stijf met theelepel suiker (de kom eerst vetvrij maken met een beetje citroensap). 3. Klop de 3 eidooiers met 2 eetlepels bloem, 250 ml room en de vanillesuiker goed door elkaar, 4. Schep voorzichtig het opgeklopte eiwit door het eidooiermengsel. 5. Leg in een ingevette vuurvaste schaal een laag beboterde boterhammen, spreid er een laag rode jam over, dan weer een laag beboterde sneden brood, emz. Tot slot giet je het ei/roommengsel er overheen. Als het te droog is, een beetje room toevoegen. 6. In de voorverwarmde oven op 175 graden ongeveer 25 minuten laten bakken, tot de bovenkant lichtbruin is.  
het gehaktbrood van
Recept gehaktbrood: overheerlijk, gemakkelijk, goedkoop (winterversie) Nodig: oven bakvorm + 20 centimeter lang koekenpan aluminiumfolie Ingrediënten voor gehaktbrood: 100 gram ontbijtspek, óf olijfolie, óf bakpapier 500 gram rundergehakt 1 ui (fijngehakt) ½ teen knoflook (geperst) 50 gram rozijnen (geweld) 25 gram gedroogde pruimen (klein gesneden) 25 gram gedroogde perziken (klein gesneden) 1 plak ontbijtkoek (of paneermeel/gekruimeld beschuit) 1 ei ¼ gesneden rood pepertje (fijn gesneden), óf ½ theelepel sambal oelek (naar smaak) 1 theelepel citroenschil (geraspt) 1 theelepel verse gember (fijn gehakt), óf 2 bolletjes gekonfijte gember (fijn gesneden), óf ½ theelepel djahé ½ theelepel kaneel zout naar smaak Ingrediënten voor garnering: 25 gram gedroogde pruimen (fijngesneden) 25 gram gedroogde abrikozen (fijngesneden) abrikozenjam, óf marmelade, óf chutney Bereiding: verwarm de oven op 200 graden Celsius fruit ui en knoflook in koekenpan tot glazig meng alle ingrediënten tot samenhangend geheel bekleed bakvorm met ontbijtspek, óf met bakpapier, óf vet deze goed in met olijfolie stort de samenhangende massa in de voorbereide bakvorm (let op de hoeken!) bedek losjes met aluminiumfolie zet in de verwarmde oven: 40 minuten op 200 graden 20 minuten laten rusten buiten de oven stort op schaal en verder afkoelen versier met jam, marmelade of chutney Serveren: Kan koud, lauw, of warm worden geserveerd als hoofdgerecht Variaties: Afhankelijk van het seizoen kunt u verschillende ingrediënten gebruiken. Hieronder enkele suggesties waarmee u kunt variëren. Lente: ½ lams-/1/2 rundergehakt i.p.v. rundergehakt; asperges, gekookte kwarteleitjes, lenteuitjes i.p.v. gedroogde vruchten Zomer: pitloze kersen, bosui, 1 eetlepel crème de fraises de bois, bieslook, roze pepertjes, garnering zomerfruit Herfst: champignons, 1 eetlepel truffelolie, blokjes ontbijtspek, garnering: gebakken bospaddestoelen en prei
Kippastei van Wilma
De pastei van kip (8 personen) van Wilma Enkelaar Ingredienten: Voor het deeg: 250 gr margarine 1 dl melk 1 ei 450-500 gr bloem Voor de vulling: 800 gr kippenboutjes 1 grote ui 3 eetlepels ketchup 1 pot dorperwtjes en worteltjes 2 à 3 maggiblokjes 3 eetlepels kappertjes of stukje augurk 4 hardgekookte eieren zwarte peper Kook de kip zonder kruiden gaar en laat die afkoelen. Maak intussen het korstdeeg; klop het ei, voeg boter toe en blijf mixen totdat het ei helemaal in de botermassa is opgenomen. Voeg daarna de melk toe, en mix het beslag opnieuw. Roer de bloem beetje voor beetje door de massa (niet meer mixen). Kneed vervolgens het deeg ongeveer 5 minuten tot een samenhangende bal. Zet het deeg in de koelkast. Verhit in de braadpan olie en boter en fruit de fijngesneden ui, voeg vervolgens de stukjes kip en de maggiblokjes toe en bak alles op hoog vuur. Daarna de groente toevoegen, ketchup meebakken. Verwarm de oven op 220 graden, smeer een vuurvaste schaal in met boter, neem driekwart van het deeg en rol dit uit tot een lap van een halve centimeter dik en bekleed hiermee de schaal. Schep de vulling in de schaal en schik hierop de in plakjes gesneden eieren. Rol de rest van het deeg uit en bedek hiermee de vulling. Snij overtollige randen af. Bak de pastei in de oven goudbruin. De rijst opdienen met 8 tot 10 kippenpootjes (na het bakken nog 20 minuten op een zacht vuurtje laten stoven), gebakken banaan en rode uitjes met azijn, en kousenband (snijden in kleine stukjes en 10 minuten roerbakken in 1 eetlepel olie, een klontje boter en een maggiblokje)
Lamsvlees met abriko
Recept: Lamsvlees met abrikozenIk heb het niet zelf verzonnen; basis is een recept uit de NRC, met wat persoonlijketoevoegingen. Een eenvoudig te bereiden en erg smaakvol gerechtNodig (voor 4)1 kilo lamsvlees1 fijngesneden uiEen paar teentjes knoflook4 ons (liefst verse) abrikozen, ontpit en fijngesneden2 courgettes, in reepjes1 eetlepel saffraandraadjes1 eetlepel fijngemalen rozenknopjes15 kardemomzaaddozenEen flink handje fijngesneden koriander1 theelepel gemberpoeder; smaakvoller is fijngesneden gemberwortel)1 theelepel cayennepeper1 eetlepel kaneelpoeder1 eetlepel kerriepoederZwarte peperHet recept• Week de saffraandraadjes in 3 dl water.• Vermaal de rozenknopjes in een vijzel zoveel mogelijk tot poeder, daarna zeven envang het overgebleven poeder op.• Vermaal ook de kardemom in de vijzel; vliesjes kunnen mee in de pan• Doe het vlees met wat olie in een grote braadpan, samen met de ui en allespecerijen. Schep alles goed door elkaar tot het vlees een mooi kleurtje krijgt.• Voeg dan de saffraandraadje samen met het weekwater toe, breng alles aan de kooken laat alles in minstens anderhalf uur stoven in de vrijwel gesloten pan.• Proef bij tijd en wijle of het gerecht goed op smaak komt; naar behoefte kruidenbijvoegen.• Doe na een uur de courgette in de pan; als je verse abrikozen hebt dan kunnen diede laatste tien minuten meestoven; als je alleen gedroogde abrikozen hebt dan laat jeze 20 minuten meestoven.• Veel cous-cous, bulgur of rijst erbijPieter Hoekstra
Marja's macaronisala
Marja's macaronisalade (voor 15 personen, reken zelf uit hoeveel u nodig heeft voor minder mensen, voorbeeld: bij 5 gasten alles door 3 delen). Ingredienten: 800 gram macaroni. 8 tomaten. 2 komkommers. 4 zure appels. 4 ons gekookte ham. 4 ons gebraden gehakt. 4 ons cervelaatworst. 1/2 potje zilveruitjes. - Kook macaroni beetgaar, spoel af onder stromend koud water (in vergiet), snijd de groente en de vleeswaren en meng alles goed door elkaar. - Maak een dressing van 12 eetlepels mayonaise, 8 el ketchup, 16 el azijn, wat zout, peper en bieslook. Dressing door macaronisalade roeren en het hele spul een nacht laten trekken.
Pikante gehaktballet
Pikante gehaktballetjes in tomatensaus met ananas en gember Dit recept is heel geschikt voor een groot gezelschap: ik heb het ooit voor vijftig mensen gemaakt. Het kan goed van te voren bereid worden. Marga Hiemstra. Nodig voor 8 personen: 2 zakjes gedroogde nasikruiden met groente, 1 ui, 1 kilo rundergehakt,1 ei, paneermeel, 3 blikken hele tomaten op sap,1 blik ananasstukjes, 1 potje gemberbolletjes op siroop of bakgember. 400 gr rijst, diepvriesdoperwtjes. Peper, zout, scheutje drank, 2 eetlepels maizena. 1. Doe de nasikruiden in een kom met een beetje heet water (tot ze net onder staan) en laat ze 10 minuten weken. 2. Pel de ui en snijd hem in stukjes. 3. Meng 1 kilo rundergehakt met 1 ei, een kop paneermeel en de gewelde nasikruiden. Zo nodig zout en peper toevoegen: proeven! Goed mengen. Dan met vochtige handen knikkergrote balletjes draaien (stuiters). 4. Bak intussen in een grote braadpan de ui. Voeg olijfolie toe en braad voorzichtig alle balletjes bruin. Schep de balletjes die gaar zijn uit de pan en doe ze zolang in een aparte bak. 5. Als alle balletjes klaar zijn, doe je de inhoud van de blikken gepelde tomaten bij de uien. Met de staafmixer pureren tot een gladde saus. Warm laten worden, maar niet laten koken. 6. De ananas uit laten lekken en bij de saus doen. Eén glas sap bewaren. 7. Bolletjes gember fijnsnijden en toevoegen met gembersiroop( naar eigen smaak). 8. Als de saus goed warm is,maar te dun: twee eetlepels maïzena glad roeren met het ananassap of met een glaasje sterke drank( naar keuze) en toevoegen. 9. Proeven of de smaak goed is: eventueel zout, peper en rest ananassap toevoegen. 10.De gehaktballetjes erbij doen en alles verwarmen. HEEL VOORZICHTIG ROEREN, anders gaan de ballen kapot en wordt het één grote brij. 11. Rijst (naar keuze) of macaroni koken, 4 minuten voor hij klaar is: diepvriesdoperwtjes laten meekoken (ongeveer 1/3 doperwtjes op 2/3 rijst en even mee laten koken. 12. Twee komkommers wassen, in dunne halve plakjes snijden en in een schaal doen met zout, peper, dille en een beetje yoghurt.
Pirosjki
Zuurkoolflapjes van An van den Berg Het recept voor Stadseten, Pirosjki, komt uit het kookboek Dinnerparty á la Perestrojka. De zuurkoolflapjes in tarwedeeg zijn in Russische gezinnen als tussendoortje net zo gewoon als bij ons een worstebroodje. Het deeg wordt, hoe kan het ook anders, op smaak gebracht met een eetlepel wodka. In de zuurkoolvulling barst het van de champignons. An haalt ze bij de supermarkt, maar in het thuisland van de Pirosjki worden ze vers geplukt. ,,Paddenstoelen zoeken is een nationale volkssport. Ze maken er de lekkerste dingen van. Ik krijg alweer heimwee als ik er over praat.’’ Oorspronkelijk werden pirosjki alleen in het noordelijk deel van Rusland gegeten, in Siberië, de Oekraïne en Witrusland. Tegenwoordig zijn deze kleine deegkussentjes in heel Rusland geliefd. Ze zijn er met verschillende deegsoorten en uiteenlopende vullingen. Ze worden bijna bij elke gelegenheid gegeven: bij wodka, bij soep, bij hoofdgerecht, bij koffie of thee, of als tussendoortje. De pirosjki kunnen zowel warm als koud gegeten worden. Ingrediënten: Voor het deeg: 500 gr tarwemeel ¼ l lauwe melk 20 g gist 1 el suiker ½ tl zout 2 eieren 125 g boter. 1 el wodka Voor de vulling: 500 g zuurkool 200 g champignons 3 sjalotten 4 el boter 500 g rundergehakt 1 el azijn 1 tl zout en peper Voor het bestrijken: 2 eierdooiers 2 tl room 3 el boter. Bereiding: - 1/4 l lauwe melk in de schaal gieten en 20 gr gist erin verbrokkelen. - 2 eieren, 1 el suiker, 1 el wodka en ½ tl zout toevoegen. 125 g boter smelten en eveneens toevoegen. De ingrediënten met elkaar vermengen tot de gist is opgelost. - 500 g meel erover zeven. - Het deeg ca. 20 min. kneden tot er zich luchtbelletjes vormen. Wanner het deeg van de rand loslaat, de schaal met een theedoek bedekt 2 uur op een warme plek laten staan. - Intussen voor de vulling 2 el boter in een pan op een matig vuur laten smelten, 500 g zuurkool toevoegen en 45 min op een laag vuur en met het deksel op de pan laten stoven. Tussendoor af en toe kijken of er genoeg vloeistof overblijft; zo niet, dan moet er een half kopje water bij. - 3 sjalotten snipperen, 200 g champignons wassen en in schijfjes snijden. - 2 el boter in de koekepan smelten, de sjalotten er glazig in fruiten. Het gehakt,1 el azijn en 2 tl zout toevoegen. Na 10 min de champignons erdoor roeren. Het geheel nog eens 10 min laten garen, de ingrediënten af en toe voorzichtig door elkaar roeren. - De inhoud van de pan bij de gestoofde zuurkool doen. Het geheel laten afkoelen. - Wanneer het deeg 2 uur heeft staan rijzen, het opnieuw 20 min kneden en vervolgens weer 1 uur toegedekt op een warme plek laten staan. Nog eens kneden en 25 min laten rijzen. - Een schoon aanrecht met meel bestuiven. Het deeg daarop leggen, even doorkneden en tot ca 4 mm dikke ronde laag uitrollen. Wanneer het deeg kleeft, de deegrol af en toe met meel inwrijven. - Met het waterglas zoveel mogelijk rondjes uitsteken (vierkantjes). Op ieder rondje en vierkant 1 volle theelepel van de afgekoelde vulling leggen. - De vormen tot kleine halve cirkels respectievelijk driehoeken dichtvouwen en de randen goed vastdrukken. De bakplaat met boter invetten, de prirosjki met tussen afstanden van 2 cm erop leggen en met een handdoek bedekken. Zo 20 min laten staan. - De oven voorverwarmen op 200 graden. 2 eierdooiers met 2 theelepels room vermengen en de pirosjki hiermee bestrijken. De plaat in de oven schuiven en de pirosjki 20 min laten bakken tot ze lichtbruin zijn. - 2 eetlepels boter smelten en de versgebakken pirosjki ermee bestrijken. Een handdoek erover leggen en tot de volgende dag laten staan.  
Pollastre amb Prunes
Pollastre amb Prunes d'Ilona (kip met pruimen) voor 4 personen Ingrediënten: 4 kippenpoten (of 4 drumsticks en 4 kipkarbonades) 20 gedroogde pruimen kaneelstokje laurierblad peper en zout 1 el Provençaalse kruiden 2 teentjes knoflook 2 uien cognac (of brandy, of vieux) olijfolie handje pijnboompitten Voorbereiding: De pruimen laten wellen in warm water. De kippenpoten licht insmeren met zout en peper en laten intrekken. De uien snijden. Bereiding: Bak de kippenpoten in de olijfolie in een casola of braadpan. Wanneer de kip bruin begint te kleuren de gesneden uien toevoegen. Doorbakken totdat de uien beginnen te kleuren. Knoflook persen en toevoegen. Pruimen met het vocht toevoegen. Provençaalse kruiden toevoegen. Kaneelstokje breken en toevoegen. Laurierblaadje inscheuren en toevoegen. 1 uur laten sudderen met afgedekte pan (indien nodig water toevoegen). Deksel verwijderen en met wat hoger vuur koken totdat het kookvocht begint in te dikken. Een scheut cognac toevoegen en door het kookvocht roeren. Vlak voor het opdienen pijnboompitten toevoegen. Serveertip: Rijst en/of brood en salade en daarna als toetje uiteraard Crema Catalana. Crema Catalana Ingrediënten: 1 l melk 8 eierdooiers 2 zakjes vanillesuiker 300 g suiker 40 g custardpoeder stokje kaneel schil van 1 citroen Bereiding: Maak de custardpoeder aan met enkele eetlepels van de melk. Doe het kaneelstokje, de citroenschil en de vanillesuiker in de nrest van de melk en verwarm. Niet laten koken. Meng de dooiers en de suiker en roer tot een gladde massa. Voeg alles toe aan de warme melk. Verwarm het mengsel totdat de massa dik wordt. Niet aan de kook brengen. Giet het in bakjes en laat het afkoelen. Strooi ewr een laagje suiker op. Karamelliseer de suiker met een hete stempel, een gasbrander voor crème brûlée, of onder de gril. Bij gebrek aan dit alles kan ook een goed verhitte, metalen schuimspaan worden gebruikt.
Risotto met pangafil
Risotto met pangafilet in bietensaus van Jan-Willem van Lieshout Voor- of hoofdgerecht Begin met een halve fles rode bietensap in een pand met dikke bodem te doen en laat deze samen met een flinke scheut balsamicoazijn rustig inkoken. Niet stevig laten koken want dat gaat allen maar spetteren. Voor een lichte binding gebruik dan eventueel nog een klein schepje allesbinder (neutraal van smaak en kleur). Houd de bietensap warm. Volg voor de risotto de instructies van het pak. Rustig laten inkoken en af en toe roeren. Voeg tegen het einde van de kooktijd toe een geperst teentje knoflook, wat zout en peper naar smaak en een uitgelekt blikje linzen. Houd warm tot opdienen. Voor de pangafilet heb ik gekozen voor de in groene kruiden gemarineerde filet van Fieret (Leusderweg). Prima marinade! Bak de vis, een halve filet per persoon is voldoende, krokant in wat olie en een tikje boter. Opdienen: neem een diep soepbord. Zet midden op dit bord een ronde vorm van 2 cm hoogte en ca 6 cm doorsnee. Doe daarin de warme risotto en druk deze iets aan. Doe rond de risotto de gebonden bietensap. Leg bovenop de risotto de in 2 stukjes gesneden pangafilet en maak deze mooi op met wat alfalfa of een andere “scheutige” sla.
Zuurkoolstrudel
De eindeloze fantasie van Marion van Hees Ingrediënten: Mager rundergehakt Gesnipperde ui 100 gram bacon of ontbijtspek in stukjes 3 eetlepels droge sherry of witte wijn 1/2 liter water 500 gram zuurkool 2 theelepels kummelzaadjes (djinten mag ook) (voor een vegetarische versie: vervang het vlees door dezelfde hoeveelheid tofu plus tamari soja; voor een extra winterse strudel: voeg wat ontvelde rookworst toe) Voor het deeg: 300 gram bloem, beetje zout, zes eetlepels (olijf)olie, 1 dl lauw water en 1 ei (voor het gemak: je kunt ook kant en klaar diepvriesdeeg nemen).   Fruit het gehakt plus de ui even aan, kort laten bakken, uit de braadpan scheppen, doe de zuurkool, kummel, sherry of wijn en het water in de pan, laat tien minuten koken en vervolgens het nog aanwezige vocht verdampen, voeg het gehakt en de ui weer toe, schep goed om en laat afkoelen. Maak en kneed het deeg, verdeel het in twee delen en laat het verpakt in folie 20 minuten op kamertemperatuur rusten. Leg een schone theedoek op het werkblad, rol een portie deeg uit tot een cirkel van ongeveer 15 centimeter, leg de deeglap op de theedoek en rek hem uit tot een rechthoek van plusminus 40 bij 45 centimeter. Verwarm de over voor op 190 graden. Lepel de helft van het zuurkoolmengsel op de deeglap en blijf 5 centimeter van de kanten. Vouw de zijkanten naar binnen over de zuurkool heen en rol het geheel met behulp van de doek voorzichtig in de lengte op, leg de rol met de naad onder op de ingevette bakplaat. Maak van de rest dezelfde rol en bestrijk beide met gesmolten boter. Bak de rollen in het midden van de oven in ongeveer 40 minuten. Bestrijk daarna alles nog eens met boter en laat 5 minuten rusten op een rooster.

Aanmelden

JA, ik meld me aan als gastheer of gastvrouw voor 2018!



  


Nieuws

18 en 19 maart voorp
Sofie's voorproefje 18 en 19 maartAls opwarmer voor het feestweekend nodigen
De beste wensen voor
Wij wensen jullie allen een groen, gezond en beezonder 2017
Startklaar voor Sofi
Ook voor dit jaar hebben weer verschillende gastheren en -vrouwen
Sofie aan Tafel 2016
Sofie aan Tafel in 2016 zal niet in het 4e
Sofie aan Tafel 2015
Beste gastheren en gastvrouwen, Dank jullie wel!!!!!!!! Ook in 2015 hebben
DeeWeeDee