sofie aan tafel
sofie aan tafel
sofie aan tafel
sofie aan tafel
sofie aan tafel

Recepten van sofie aan tafel

Hieronder staat een overzicht van de een aantal recepten van sofie aan tafel.

Vissoep (Sopi di Pis
Recepten Albert Nicholls 16-02-2009 (Gerechten uit Curacao, Nederlandse Antillen) Vissoep (Sopi di Piska): voor 4 personen Ingredienten: - 500 gram gefileerde verse vis - 1 limoen - 1 paprika (in stukjes gesneden) - 1 grote ui (gesnipperd) - 2 teentjes knoflook (klein gesneden) - 1 tak selderij (fijn gesneden) - 2 (niet al te kleine) aardappelen (in blokjes) - 1 tomaat (2 sneetjes in aanbrengen, in warm water doen voor ½ minuut, schil afhalen en klein snijden) - een beetje vermicelli - snufje nootmuskaat - een paar komijnzaden - zout en peper naar smaak - wat zonnebloem- of olijfolie Bereiding: - Vis in kleine platte stukken snijden, wat zout en peper (niet te veel, kan altijd op smaak gemaakt worden) en de sap van 1 limoen door doormengen. - Vis daarna 10 minuten laten “rusten”. - Na 10 minuten olie in de soeppan opwarmen: uien, knoflook en paprika even aanbakken. - Daarna vis toevoegen en vis aan twee kanten meebakken. - Selderij, tomaat, nootmuskaat en komijnzaden toevoegen en onder regelmatig roeren even doorbakken totdat de tomaat begint te vloeien. - Hierna 1 liter water, de aardappelen en vermicelli toevoegen, aan de kook brengen en gelijk daarna vuur temperen en op een laag vuurtje ongeveer 20 minuten koken. - Op smaak brengen met zout en peper. NB: men kan bij het “marineren”de zout achterwege laten en de soep koken in 1 liter water waarin een blok visbouillon is opgelost.
Rode salade
Rode salade van Suzan Sylvius: Ingredienten: 500g gekookte rode bieten in partjes 150g rode kool heel fijn gesneden 50g rucola 50g zachte geitenkaas 1 bosje verse dragon 1 granaatappel +/- 50ml olijfolie +/- 100ml granaatappelsap (zonder toegevoegde suiker! verkrijgbaar bij de Natuurwinkel) zout en versgemalen peper Bereiding: Grill de rode bieten in de oven (+/- 30 min op 180 C) met de helft van de dragon en een beetje zout en peper. Haal de pitjes uit de granaatappel en zet apart. Eventueel kun je de rode kool nu kort koken (blancheren) als je rauwe rode kool te stevig vindt. Meng voor de dressing de olijfolie met de granaatappelsap en breng op smaak met zout en peper. Verdeel de rucola over borden of kommen, doe hetzelfde met de rode kool en daarna met de rode bieten. Verkruimel de geitenkaas over de laagjes groenten en schenk de dressing er over. Maak de salade af met de rest van de dragon en granaatappelpitjes. De salade is lekker als lunch met vers bruin brood of als warme maaltijd met gebakken aardappeltjes.
Sofie's soep
Recept van Hein van Vliet. Voor 4 personen: 1 kilo winterwortels 2 liter water 2 tabletten paddenstoelenbouillon 2 tabletten groentenbouillon Stukje verse gember Selderij Bosje koriander Crême fraiche Maak een bouillon en kook daarin de in stukken gesneden wortels gaar, samen met de geschilde gember en wat fijngesneden selderij. Gember verwijderen. Haal de wortels uit de pan en pureer deze in een keukenmachine of met een staafmixer en laat de bouillon in de pan. Druk de wortelpuree door een zeef en vang op in een andere pan. Leng de wortelpuree aan met de bouillon en maak de soep af in de gewenste dikte. Houd je van een volle soep, voeg dan niet te veel bouillon toe. Snijd de koriander fijn, vul de soepkoppen met de soep, doe een klontje crême in het midden van de soepkop en strooi rondom wat koriander.
Pikante gehaktballet
Pikante gehaktballetjes in tomatensaus met ananas en gember Dit recept is heel geschikt voor een groot gezelschap: ik heb het ooit voor vijftig mensen gemaakt. Het kan goed van te voren bereid worden. Marga Hiemstra. Nodig voor 8 personen: 2 zakjes gedroogde nasikruiden met groente, 1 ui, 1 kilo rundergehakt,1 ei, paneermeel, 3 blikken hele tomaten op sap,1 blik ananasstukjes, 1 potje gemberbolletjes op siroop of bakgember. 400 gr rijst, diepvriesdoperwtjes. Peper, zout, scheutje drank, 2 eetlepels maizena. 1. Doe de nasikruiden in een kom met een beetje heet water (tot ze net onder staan) en laat ze 10 minuten weken. 2. Pel de ui en snijd hem in stukjes. 3. Meng 1 kilo rundergehakt met 1 ei, een kop paneermeel en de gewelde nasikruiden. Zo nodig zout en peper toevoegen: proeven! Goed mengen. Dan met vochtige handen knikkergrote balletjes draaien (stuiters). 4. Bak intussen in een grote braadpan de ui. Voeg olijfolie toe en braad voorzichtig alle balletjes bruin. Schep de balletjes die gaar zijn uit de pan en doe ze zolang in een aparte bak. 5. Als alle balletjes klaar zijn, doe je de inhoud van de blikken gepelde tomaten bij de uien. Met de staafmixer pureren tot een gladde saus. Warm laten worden, maar niet laten koken. 6. De ananas uit laten lekken en bij de saus doen. Eén glas sap bewaren. 7. Bolletjes gember fijnsnijden en toevoegen met gembersiroop( naar eigen smaak). 8. Als de saus goed warm is,maar te dun: twee eetlepels maïzena glad roeren met het ananassap of met een glaasje sterke drank( naar keuze) en toevoegen. 9. Proeven of de smaak goed is: eventueel zout, peper en rest ananassap toevoegen. 10.De gehaktballetjes erbij doen en alles verwarmen. HEEL VOORZICHTIG ROEREN, anders gaan de ballen kapot en wordt het één grote brij. 11. Rijst (naar keuze) of macaroni koken, 4 minuten voor hij klaar is: diepvriesdoperwtjes laten meekoken (ongeveer 1/3 doperwtjes op 2/3 rijst en even mee laten koken. 12. Twee komkommers wassen, in dunne halve plakjes snijden en in een schaal doen met zout, peper, dille en een beetje yoghurt.
Lamsvlees met abriko
Recept: Lamsvlees met abrikozenIk heb het niet zelf verzonnen; basis is een recept uit de NRC, met wat persoonlijketoevoegingen. Een eenvoudig te bereiden en erg smaakvol gerechtNodig (voor 4)1 kilo lamsvlees1 fijngesneden uiEen paar teentjes knoflook4 ons (liefst verse) abrikozen, ontpit en fijngesneden2 courgettes, in reepjes1 eetlepel saffraandraadjes1 eetlepel fijngemalen rozenknopjes15 kardemomzaaddozenEen flink handje fijngesneden koriander1 theelepel gemberpoeder; smaakvoller is fijngesneden gemberwortel)1 theelepel cayennepeper1 eetlepel kaneelpoeder1 eetlepel kerriepoederZwarte peperHet recept• Week de saffraandraadjes in 3 dl water.• Vermaal de rozenknopjes in een vijzel zoveel mogelijk tot poeder, daarna zeven envang het overgebleven poeder op.• Vermaal ook de kardemom in de vijzel; vliesjes kunnen mee in de pan• Doe het vlees met wat olie in een grote braadpan, samen met de ui en allespecerijen. Schep alles goed door elkaar tot het vlees een mooi kleurtje krijgt.• Voeg dan de saffraandraadje samen met het weekwater toe, breng alles aan de kooken laat alles in minstens anderhalf uur stoven in de vrijwel gesloten pan.• Proef bij tijd en wijle of het gerecht goed op smaak komt; naar behoefte kruidenbijvoegen.• Doe na een uur de courgette in de pan; als je verse abrikozen hebt dan kunnen diede laatste tien minuten meestoven; als je alleen gedroogde abrikozen hebt dan laat jeze 20 minuten meestoven.• Veel cous-cous, bulgur of rijst erbijPieter Hoekstra
Hemels broodschotelt
Hemels broodschoteltje Nodig: 1 wit casinobrood, roomboter, 3 eieren, 250 ml room, 2 vanillesuiker, 1 pot rode jam ( of abrikozenjam, sinaasappeljam, gemberjam,enz ) 1. Snijd de korstjes van de boterhammen af en beboter de sneden brood aan beide kanten. 2. Klop 3 eiwitten stijf met theelepel suiker (de kom eerst vetvrij maken met een beetje citroensap). 3. Klop de 3 eidooiers met 2 eetlepels bloem, 250 ml room en de vanillesuiker goed door elkaar, 4. Schep voorzichtig het opgeklopte eiwit door het eidooiermengsel. 5. Leg in een ingevette vuurvaste schaal een laag beboterde boterhammen, spreid er een laag rode jam over, dan weer een laag beboterde sneden brood, emz. Tot slot giet je het ei/roommengsel er overheen. Als het te droog is, een beetje room toevoegen. 6. In de voorverwarmde oven op 175 graden ongeveer 25 minuten laten bakken, tot de bovenkant lichtbruin is.  
Kippastei van Wilma
De pastei van kip (8 personen) van Wilma Enkelaar Ingredienten: Voor het deeg: 250 gr margarine 1 dl melk 1 ei 450-500 gr bloem Voor de vulling: 800 gr kippenboutjes 1 grote ui 3 eetlepels ketchup 1 pot dorperwtjes en worteltjes 2 à 3 maggiblokjes 3 eetlepels kappertjes of stukje augurk 4 hardgekookte eieren zwarte peper Kook de kip zonder kruiden gaar en laat die afkoelen. Maak intussen het korstdeeg; klop het ei, voeg boter toe en blijf mixen totdat het ei helemaal in de botermassa is opgenomen. Voeg daarna de melk toe, en mix het beslag opnieuw. Roer de bloem beetje voor beetje door de massa (niet meer mixen). Kneed vervolgens het deeg ongeveer 5 minuten tot een samenhangende bal. Zet het deeg in de koelkast. Verhit in de braadpan olie en boter en fruit de fijngesneden ui, voeg vervolgens de stukjes kip en de maggiblokjes toe en bak alles op hoog vuur. Daarna de groente toevoegen, ketchup meebakken. Verwarm de oven op 220 graden, smeer een vuurvaste schaal in met boter, neem driekwart van het deeg en rol dit uit tot een lap van een halve centimeter dik en bekleed hiermee de schaal. Schep de vulling in de schaal en schik hierop de in plakjes gesneden eieren. Rol de rest van het deeg uit en bedek hiermee de vulling. Snij overtollige randen af. Bak de pastei in de oven goudbruin. De rijst opdienen met 8 tot 10 kippenpootjes (na het bakken nog 20 minuten op een zacht vuurtje laten stoven), gebakken banaan en rode uitjes met azijn, en kousenband (snijden in kleine stukjes en 10 minuten roerbakken in 1 eetlepel olie, een klontje boter en een maggiblokje)
rodgro med flode
Het recept voor een toetje: een variant op 'rødgrø med fløde'Nodigflesje bessensapcitroenkaneelstokje3 eetlepels suiker3 eetlepels griesmeelroomFlesje bessensap met gelijke hoeveelheid water, een in stukken gesneden citroen en eenkaneelstokje langzaam aan de kook brengen. Dan kaneelstokje en citroen eruit vissen(citroen wel goed uitdrukken). Vervolgens 3 eetlepels suiker en griesmeel al roerend erbijvoegen, heel even laten doorkoken. Af laten koelen, dan met mixer koud en stevig kloppen.In schaaltjes gieten, paar uur op laten stijven. Bij opdienen beetje ongeslagen en ongezoeteroom erop gieten, bestuiven met een beetje kaneel.
vanille-ijs met meri
Vanilleijs met stukjes schuim, genoeg voor zes royale porties. Nodig: 7 eieren, gesplitst 500 gram (witte basterd)suiker een halve liter melk 1 vanillestokje 125 ml slagroom Bereidingswijze: Nadeel van zelf ijs maken: je houd een trits eiwitten over waarmee je op een gegeven moment niet meer weet wat je moet doen. Bijna standaard na een ijs-toetje: een van de volgende dagen meringues met rood zomerfruit eten. Maar het thuisfront vindt dat én veel te zoet en inmiddels een heus wijvendessert, omdat de vrouw des huizes nog de enige is die de tanden zet in een zelfgemaakt eiwitschuimgebakje met fruit. Maar: eureka! De meringues kunnen natuurlijk ook in het ijs zelf! Geeft het ook niet als ze in een bijna groot-genoege doos eindigen in kruimels, omdat het een beetje duwen is totdat de deksel er goed opzit. Maak een dag van te voren de meringue(s): Verwarm de oven voor op 130 graden. Splits de eieren. Bewaar de eidooiers in een kommetje in de koelkast. Klop de eiwitten in een schone kom (als de kom vettig is worden de eiwitten niet stijf) stijf. Schep er 400 suiker bij en klop na elke schep suiker nog even goed door. Bekleed de bakplaat met bakpapier. Spreid de stijfgeslagen eiwitten hierover uit. De meringues kunnen als één koek worden gebakken. Wie ook nog meringe-nestjes wil om te vullen met fruit moet kleine bakjes op de bakplaat storten. Schuif de meringue de oven in en laat ´m twee uur bakken, of zoals sommigen zeggen: drogen. Zet dan de oven uit, maar laat de meringue met de ovendeur dicht staan totdat de oven is afgekoeld (bijvoorbeeld tot de volgende morgen). Voor het ijs: snijd het vanillestokje open en schraap met het puntje van een aardappelschilmesje de zaadjes eruit. Doe ze met de melk in een pan, breng aan de kook en laat dat een half uur op laag vuur zachtjes trekken. Klop de eidooiers met de rest van de suiker tot een glad en iets minder geel mengsel. Giet dat bij het melkvanillemengsel. Draai het vuur iets hoger, blijf roeren totdat er een lobbige vla ontstaat. Pas op: als het vuur te hoog staat verandert de ijs-in-wording in onsmakelijke roerei. Laat de vla afkoelen, roer de room erdoor en laat de ijsmachine ’m tot ijs draaien. In de vriezer kan ook: doe de vla over in bakje en zet dat in de vriezer. Roer elk uur met een vork goed door. Snijd, breek of hak de meringue in stukjes. Schep die door het ijs. Lekker met slagroom. Of voor wie het – in de zomer – niet laten kan: met aardbeien, frambozen en bessen.    
sinaasappeltaart
Dit is het recept van de kerstkaart 2011 Benodigdheden- 3 sinaasappels- 6 eieren- 250 gr suiker- zakje vanille suiker- 250 gram amandelmeel  (biowinkel of oosterse winkel)- 1 citroen- 1 limoen- Theelepel bakpoeder- Snufje zout- Bakvorm 24 cm- Keukenmachine of staafmixer BereidingswijzeKook de sinaasappels met schil 1,5 uur. Snijd ze daarna (met schil) door midden en haal de pitten er uit. Klop de eieren met suiker en vanille suiker. Rasp de schil van de citroen en limoen. Voeg het amandelmeel, de rasp van citroen en limoen, bakpoeder en zout toe. Voeg ook de gekookte sinaasappels toe en draai alles tot een gelijkmatige massa in de keukenmachine. Bak de taart op 190 graden 1 uur in de oven. Haal de taart pas uit de vorm nadat die is afgekoeld. Versier de taart met een takje munt en serveer het eventueel met zure room gemengd met sinaasappelmarmelade. Eet smakelijk!
Cranberrycheesecake
glutenvrij Ingrediënten 10 stuks· 200 g glutenvrije biscuitjes, in stukken (rol van bv. glutafin of schar)· 100 g roomboter, zacht· 600 g roomkaas naturel (mon chou)· 50 ml sinaasappelsap· 150 g suiker· 100 g witte chocolade, in stukjes· 3 eieren, losgeklopt· 1 zak cranberry's (340 g) of pot kersen (glutenvrij) uit laten lekken en pureren· 100 ml rode port (voor als er verse cranberry's zijn)Verwarm de oven voor op 175 °C. Verkruimel de koekjes met de boter in de keukenmachineof met de staafmixer en doe dit over in de met bakpapier beklede springvorm, druk goedaan. Mix de roomkaas met het sinaasappelsap, suiker, chocolade en eieren in dekeukenmachine of met de staafmixer. Verdeel het daarna over het koekjesmengsel in despringvorm. Bak de cheesecake in het midden van de oven in 50 minuten gaar. Neem decheesecake uit de oven, laat iets afkoelen.Kook de cranberry's in de port, laat het zolang doorkoken tot de port stroperig is gewordenen de cranberry's zijn opengebarsten. Verdeel de cranberry's of de gepureerde kersen overde cheesecake.

Aanmelden

JA, ik meld me aan als gastheer of gastvrouw voor 2019!



  


Nieuws

18 en 19 maart voorp
Sofie's voorproefje 18 en 19 maartAls opwarmer voor het feestweekend nodigen
De beste wensen voor
Wij wensen jullie allen een groen, gezond en beezonder 2017
Startklaar voor Sofi
Ook voor dit jaar hebben weer verschillende gastheren en -vrouwen
Sofie aan Tafel 2016
Sofie aan Tafel in 2016 zal niet in het 4e
Sofie aan Tafel 2015
Beste gastheren en gastvrouwen, Dank jullie wel!!!!!!!! Ook in 2015 hebben
DeeWeeDee