sofie aan tafel
sofie aan tafel
sofie aan tafel
sofie aan tafel
sofie aan tafel

Recepten van sofie aan tafel

Hieronder staat een overzicht van de een aantal recepten van sofie aan tafel.

Vissoep (Sopi di Pis
Recepten Albert Nicholls 16-02-2009 (Gerechten uit Curacao, Nederlandse Antillen) Vissoep (Sopi di Piska): voor 4 personen Ingredienten: - 500 gram gefileerde verse vis - 1 limoen - 1 paprika (in stukjes gesneden) - 1 grote ui (gesnipperd) - 2 teentjes knoflook (klein gesneden) - 1 tak selderij (fijn gesneden) - 2 (niet al te kleine) aardappelen (in blokjes) - 1 tomaat (2 sneetjes in aanbrengen, in warm water doen voor ½ minuut, schil afhalen en klein snijden) - een beetje vermicelli - snufje nootmuskaat - een paar komijnzaden - zout en peper naar smaak - wat zonnebloem- of olijfolie Bereiding: - Vis in kleine platte stukken snijden, wat zout en peper (niet te veel, kan altijd op smaak gemaakt worden) en de sap van 1 limoen door doormengen. - Vis daarna 10 minuten laten “rusten”. - Na 10 minuten olie in de soeppan opwarmen: uien, knoflook en paprika even aanbakken. - Daarna vis toevoegen en vis aan twee kanten meebakken. - Selderij, tomaat, nootmuskaat en komijnzaden toevoegen en onder regelmatig roeren even doorbakken totdat de tomaat begint te vloeien. - Hierna 1 liter water, de aardappelen en vermicelli toevoegen, aan de kook brengen en gelijk daarna vuur temperen en op een laag vuurtje ongeveer 20 minuten koken. - Op smaak brengen met zout en peper. NB: men kan bij het “marineren”de zout achterwege laten en de soep koken in 1 liter water waarin een blok visbouillon is opgelost.
Rode salade
Rode salade van Suzan Sylvius: Ingredienten: 500g gekookte rode bieten in partjes 150g rode kool heel fijn gesneden 50g rucola 50g zachte geitenkaas 1 bosje verse dragon 1 granaatappel +/- 50ml olijfolie +/- 100ml granaatappelsap (zonder toegevoegde suiker! verkrijgbaar bij de Natuurwinkel) zout en versgemalen peper Bereiding: Grill de rode bieten in de oven (+/- 30 min op 180 C) met de helft van de dragon en een beetje zout en peper. Haal de pitjes uit de granaatappel en zet apart. Eventueel kun je de rode kool nu kort koken (blancheren) als je rauwe rode kool te stevig vindt. Meng voor de dressing de olijfolie met de granaatappelsap en breng op smaak met zout en peper. Verdeel de rucola over borden of kommen, doe hetzelfde met de rode kool en daarna met de rode bieten. Verkruimel de geitenkaas over de laagjes groenten en schenk de dressing er over. Maak de salade af met de rest van de dragon en granaatappelpitjes. De salade is lekker als lunch met vers bruin brood of als warme maaltijd met gebakken aardappeltjes.
Sofie's soep
Recept van Hein van Vliet. Voor 4 personen: 1 kilo winterwortels 2 liter water 2 tabletten paddenstoelenbouillon 2 tabletten groentenbouillon Stukje verse gember Selderij Bosje koriander Crême fraiche Maak een bouillon en kook daarin de in stukken gesneden wortels gaar, samen met de geschilde gember en wat fijngesneden selderij. Gember verwijderen. Haal de wortels uit de pan en pureer deze in een keukenmachine of met een staafmixer en laat de bouillon in de pan. Druk de wortelpuree door een zeef en vang op in een andere pan. Leng de wortelpuree aan met de bouillon en maak de soep af in de gewenste dikte. Houd je van een volle soep, voeg dan niet te veel bouillon toe. Snijd de koriander fijn, vul de soepkoppen met de soep, doe een klontje crême in het midden van de soepkop en strooi rondom wat koriander.
gestoofde garnalen
Recept gestoofde garnalen van Ruud van der Graaf Ingrediënten: Grote garnalen (diepvries of vers) Bieslook Knoflook Crème Fraiche Olijfolie Zout en peper Bereiding: Snipper de knoflook en bieslook fijn en schep samen met de olijfolie door de garnalen, laat 10 minuten staan. Breng de garnalen in een ijzeren pan op een matig vuur aan de kook, stoof de garnalen in ca. 8 minuten gaar, goed omscheppen. Garnalen met schuimspaan uit de pan nemen en warm wegzetten, roer door het achtergebleven vocht de Crème Fraiche en kook dit een beetje in, op smaak brengen met peper en zout. Serveren met brood.
Hemels broodschotelt
Hemels broodschoteltje Nodig: 1 wit casinobrood, roomboter, 3 eieren, 250 ml room, 2 vanillesuiker, 1 pot rode jam ( of abrikozenjam, sinaasappeljam, gemberjam,enz ) 1. Snijd de korstjes van de boterhammen af en beboter de sneden brood aan beide kanten. 2. Klop 3 eiwitten stijf met theelepel suiker (de kom eerst vetvrij maken met een beetje citroensap). 3. Klop de 3 eidooiers met 2 eetlepels bloem, 250 ml room en de vanillesuiker goed door elkaar, 4. Schep voorzichtig het opgeklopte eiwit door het eidooiermengsel. 5. Leg in een ingevette vuurvaste schaal een laag beboterde boterhammen, spreid er een laag rode jam over, dan weer een laag beboterde sneden brood, emz. Tot slot giet je het ei/roommengsel er overheen. Als het te droog is, een beetje room toevoegen. 6. In de voorverwarmde oven op 175 graden ongeveer 25 minuten laten bakken, tot de bovenkant lichtbruin is.  
Zuurkoolstrudel
De eindeloze fantasie van Marion van Hees Ingrediënten: Mager rundergehakt Gesnipperde ui 100 gram bacon of ontbijtspek in stukjes 3 eetlepels droge sherry of witte wijn 1/2 liter water 500 gram zuurkool 2 theelepels kummelzaadjes (djinten mag ook) (voor een vegetarische versie: vervang het vlees door dezelfde hoeveelheid tofu plus tamari soja; voor een extra winterse strudel: voeg wat ontvelde rookworst toe) Voor het deeg: 300 gram bloem, beetje zout, zes eetlepels (olijf)olie, 1 dl lauw water en 1 ei (voor het gemak: je kunt ook kant en klaar diepvriesdeeg nemen).   Fruit het gehakt plus de ui even aan, kort laten bakken, uit de braadpan scheppen, doe de zuurkool, kummel, sherry of wijn en het water in de pan, laat tien minuten koken en vervolgens het nog aanwezige vocht verdampen, voeg het gehakt en de ui weer toe, schep goed om en laat afkoelen. Maak en kneed het deeg, verdeel het in twee delen en laat het verpakt in folie 20 minuten op kamertemperatuur rusten. Leg een schone theedoek op het werkblad, rol een portie deeg uit tot een cirkel van ongeveer 15 centimeter, leg de deeglap op de theedoek en rek hem uit tot een rechthoek van plusminus 40 bij 45 centimeter. Verwarm de over voor op 190 graden. Lepel de helft van het zuurkoolmengsel op de deeglap en blijf 5 centimeter van de kanten. Vouw de zijkanten naar binnen over de zuurkool heen en rol het geheel met behulp van de doek voorzichtig in de lengte op, leg de rol met de naad onder op de ingevette bakplaat. Maak van de rest dezelfde rol en bestrijk beide met gesmolten boter. Bak de rollen in het midden van de oven in ongeveer 40 minuten. Bestrijk daarna alles nog eens met boter en laat 5 minuten rusten op een rooster.
Risotto met pangafil
Risotto met pangafilet in bietensaus van Jan-Willem van Lieshout Voor- of hoofdgerecht Begin met een halve fles rode bietensap in een pand met dikke bodem te doen en laat deze samen met een flinke scheut balsamicoazijn rustig inkoken. Niet stevig laten koken want dat gaat allen maar spetteren. Voor een lichte binding gebruik dan eventueel nog een klein schepje allesbinder (neutraal van smaak en kleur). Houd de bietensap warm. Volg voor de risotto de instructies van het pak. Rustig laten inkoken en af en toe roeren. Voeg tegen het einde van de kooktijd toe een geperst teentje knoflook, wat zout en peper naar smaak en een uitgelekt blikje linzen. Houd warm tot opdienen. Voor de pangafilet heb ik gekozen voor de in groene kruiden gemarineerde filet van Fieret (Leusderweg). Prima marinade! Bak de vis, een halve filet per persoon is voldoende, krokant in wat olie en een tikje boter. Opdienen: neem een diep soepbord. Zet midden op dit bord een ronde vorm van 2 cm hoogte en ca 6 cm doorsnee. Doe daarin de warme risotto en druk deze iets aan. Doe rond de risotto de gebonden bietensap. Leg bovenop de risotto de in 2 stukjes gesneden pangafilet en maak deze mooi op met wat alfalfa of een andere “scheutige” sla.
vanille-ijs met meri
Vanilleijs met stukjes schuim, genoeg voor zes royale porties. Nodig: 7 eieren, gesplitst 500 gram (witte basterd)suiker een halve liter melk 1 vanillestokje 125 ml slagroom Bereidingswijze: Nadeel van zelf ijs maken: je houd een trits eiwitten over waarmee je op een gegeven moment niet meer weet wat je moet doen. Bijna standaard na een ijs-toetje: een van de volgende dagen meringues met rood zomerfruit eten. Maar het thuisfront vindt dat én veel te zoet en inmiddels een heus wijvendessert, omdat de vrouw des huizes nog de enige is die de tanden zet in een zelfgemaakt eiwitschuimgebakje met fruit. Maar: eureka! De meringues kunnen natuurlijk ook in het ijs zelf! Geeft het ook niet als ze in een bijna groot-genoege doos eindigen in kruimels, omdat het een beetje duwen is totdat de deksel er goed opzit. Maak een dag van te voren de meringue(s): Verwarm de oven voor op 130 graden. Splits de eieren. Bewaar de eidooiers in een kommetje in de koelkast. Klop de eiwitten in een schone kom (als de kom vettig is worden de eiwitten niet stijf) stijf. Schep er 400 suiker bij en klop na elke schep suiker nog even goed door. Bekleed de bakplaat met bakpapier. Spreid de stijfgeslagen eiwitten hierover uit. De meringues kunnen als één koek worden gebakken. Wie ook nog meringe-nestjes wil om te vullen met fruit moet kleine bakjes op de bakplaat storten. Schuif de meringue de oven in en laat ´m twee uur bakken, of zoals sommigen zeggen: drogen. Zet dan de oven uit, maar laat de meringue met de ovendeur dicht staan totdat de oven is afgekoeld (bijvoorbeeld tot de volgende morgen). Voor het ijs: snijd het vanillestokje open en schraap met het puntje van een aardappelschilmesje de zaadjes eruit. Doe ze met de melk in een pan, breng aan de kook en laat dat een half uur op laag vuur zachtjes trekken. Klop de eidooiers met de rest van de suiker tot een glad en iets minder geel mengsel. Giet dat bij het melkvanillemengsel. Draai het vuur iets hoger, blijf roeren totdat er een lobbige vla ontstaat. Pas op: als het vuur te hoog staat verandert de ijs-in-wording in onsmakelijke roerei. Laat de vla afkoelen, roer de room erdoor en laat de ijsmachine ’m tot ijs draaien. In de vriezer kan ook: doe de vla over in bakje en zet dat in de vriezer. Roer elk uur met een vork goed door. Snijd, breek of hak de meringue in stukjes. Schep die door het ijs. Lekker met slagroom. Of voor wie het – in de zomer – niet laten kan: met aardbeien, frambozen en bessen.    
rodgro med flode
Het recept voor een toetje: een variant op 'rødgrø med fløde'Nodigflesje bessensapcitroenkaneelstokje3 eetlepels suiker3 eetlepels griesmeelroomFlesje bessensap met gelijke hoeveelheid water, een in stukken gesneden citroen en eenkaneelstokje langzaam aan de kook brengen. Dan kaneelstokje en citroen eruit vissen(citroen wel goed uitdrukken). Vervolgens 3 eetlepels suiker en griesmeel al roerend erbijvoegen, heel even laten doorkoken. Af laten koelen, dan met mixer koud en stevig kloppen.In schaaltjes gieten, paar uur op laten stijven. Bij opdienen beetje ongeslagen en ongezoeteroom erop gieten, bestuiven met een beetje kaneel.
Dadelkoekjes
ingredienten 1 kilo bloem 500 gram echte roomboter snufje zout 7 eigeel 1 eetlepel suiker 1 eetlepel zonnebloemolie 3 eetlepels rozewater (mazhar) 2 zakjes vanillesuiker 1 zakje bakpoeder vulling 500 gram pastadadels 1 eetlepel roomboter 2 theelepels kaneel(poeder) 2 eetlepels oranjebloesemwater Voorbereiding vulling Kneed de pastadadels samen met de roomboter, kaneel en oranjebloesemwater tot een geheel. Draai er kleine bolletjes van en rol deze uit tot ovale rolletjes van 3 centimeter. Voorbereiding deeg Roer alle ingredienten behalve de bloem bij elkaar tot een schuimig laagje. Al roerend de bloem beetje bij beetje toevoegen tot een zacht deeg ontstaat. Rol de lap deeg uit met een deegroller tot een dikte van een halve centimeter. Steek er rondjes uit - bijvoorbeeld met een theeglas - met een doorsnee van 3 a 4 centimeter. Leg het rolletje pastavulling op het deegrondje en vouw het deeg om de vulling . De randen goed aandrukken. Breng met een pincet versieringen aan op het deeg.. De koekjes op een bakplaat zetten en afbakken. Als de koekjes uit de oven komen laten afkoelen en deze bestrooien met poedersuiker.
Amersfoorts toetje
Amersfoorts toetje Recept voor 4 personen: 1 liter volle yoghurt 1 vanillestokje 4 Rode peperkorrels Suiker 250 gram rood fruit, zoals frambozen, aardbeien Halve citroen Bosje munt 2 eieren Neem een schone theedoek , maak deze nat en vlei hem in een vergiet of zeef . Plaats de vergiet of zeef op een diepe schotel of kom. Schenk de yoghurt in de doek en laat deze 5-6 uur uitlekken. Snijdt het vanillestokje in de lengte open en haal het binnenste met een mespunt er uit. Hak de peperkorrels fijn. Doe de yoghurt in een kom en meng deze met de peperkorrels, vanille en wat suiker. Was het fruit en snijd het in stukjes. Meng het in een kom met wat citroensap. Doe de hangop in 4 coupes en drapeer daarop het fruit. Maak af met een blaadje munt en muntschuim. Muntschuim: 50 ml water, 125 gram poedersuiker, munt, 2 eiwitten, citroensap. Verwarm de oven op 80 graden. Doe het water in een pan met de suiker en verwarm dit tot de suiker is opgelost en een stroop is geworden. Voeg de muntblaadjes toe en laat dit 10 minuten op zacht vuur staan. Zeef de blaadjes munt er uit en laat afkoelen. Klop de eiwitten met het citroensap tot een stijve massa en voeg al kloppend langzaam de muntsiroop toe. Verdeel het schuim over een bakplaat, bekleed met keukenpapier. Droog het schuim in ongeveer 3 uur in de oven.

Aanmelden

JA, ik meld me aan als gastheer of gastvrouw voor 2017!



  


Nieuws

18 en 19 maart voorp
Sofie's voorproefje 18 en 19 maartAls opwarmer voor het feestweekend nodigen
De beste wensen voor
Wij wensen jullie allen een groen, gezond en beezonder 2017
Startklaar voor Sofi
Ook voor dit jaar hebben weer verschillende gastheren en -vrouwen
Sofie aan Tafel 2016
Sofie aan Tafel in 2016 zal niet in het 4e
Sofie aan Tafel 2015
Beste gastheren en gastvrouwen, Dank jullie wel!!!!!!!! Ook in 2015 hebben
DeeWeeDee