sofie aan tafel
sofie aan tafel
sofie aan tafel
sofie aan tafel
sofie aan tafel

Recepten van sofie aan tafel

Amersfoorts toetje
Amersfoorts toetje Recept voor 4 personen: 1 liter volle yoghurt 1 vanillestokje 4 Rode peperkorrels Suiker 250 gram rood fruit, zoals frambozen, aardbeien Halve citroen Bosje munt 2 eieren Neem een schone theedoek , maak deze nat en vlei hem in een vergiet of zeef . Plaats de vergiet of zeef op een diepe schotel of kom. Schenk de yoghurt in de doek en laat deze 5-6 uur uitlekken. Snijdt het vanillestokje in de lengte open en haal het binnenste met een mespunt er uit. Hak de peperkorrels fijn. Doe de yoghurt in een kom en meng deze met de peperkorrels, vanille en wat suiker. Was het fruit en snijd het in stukjes. Meng het in een kom met wat citroensap. Doe de hangop in 4 coupes en drapeer daarop het fruit. Maak af met een blaadje munt en muntschuim. Muntschuim: 50 ml water, 125 gram poedersuiker, munt, 2 eiwitten, citroensap. Verwarm de oven op 80 graden. Doe het water in een pan met de suiker en verwarm dit tot de suiker is opgelost en een stroop is geworden. Voeg de muntblaadjes toe en laat dit 10 minuten op zacht vuur staan. Zeef de blaadjes munt er uit en laat afkoelen. Klop de eiwitten met het citroensap tot een stijve massa en voeg al kloppend langzaam de muntsiroop toe. Verdeel het schuim over een bakplaat, bekleed met keukenpapier. Droog het schuim in ongeveer 3 uur in de oven.
Cranberrycheesecake
glutenvrij Ingrediënten 10 stuks· 200 g glutenvrije biscuitjes, in stukken (rol van bv. glutafin of schar)· 100 g roomboter, zacht· 600 g roomkaas naturel (mon chou)· 50 ml sinaasappelsap· 150 g suiker· 100 g witte chocolade, in stukjes· 3 eieren, losgeklopt· 1 zak cranberry's (340 g) of pot kersen (glutenvrij) uit laten lekken en pureren· 100 ml rode port (voor als er verse cranberry's zijn)Verwarm de oven voor op 175 °C. Verkruimel de koekjes met de boter in de keukenmachineof met de staafmixer en doe dit over in de met bakpapier beklede springvorm, druk goedaan. Mix de roomkaas met het sinaasappelsap, suiker, chocolade en eieren in dekeukenmachine of met de staafmixer. Verdeel het daarna over het koekjesmengsel in despringvorm. Bak de cheesecake in het midden van de oven in 50 minuten gaar. Neem decheesecake uit de oven, laat iets afkoelen.Kook de cranberry's in de port, laat het zolang doorkoken tot de port stroperig is gewordenen de cranberry's zijn opengebarsten. Verdeel de cranberry's of de gepureerde kersen overde cheesecake.
Dadelkoekjes
ingredienten 1 kilo bloem 500 gram echte roomboter snufje zout 7 eigeel 1 eetlepel suiker 1 eetlepel zonnebloemolie 3 eetlepels rozewater (mazhar) 2 zakjes vanillesuiker 1 zakje bakpoeder vulling 500 gram pastadadels 1 eetlepel roomboter 2 theelepels kaneel(poeder) 2 eetlepels oranjebloesemwater Voorbereiding vulling Kneed de pastadadels samen met de roomboter, kaneel en oranjebloesemwater tot een geheel. Draai er kleine bolletjes van en rol deze uit tot ovale rolletjes van 3 centimeter. Voorbereiding deeg Roer alle ingredienten behalve de bloem bij elkaar tot een schuimig laagje. Al roerend de bloem beetje bij beetje toevoegen tot een zacht deeg ontstaat. Rol de lap deeg uit met een deegroller tot een dikte van een halve centimeter. Steek er rondjes uit - bijvoorbeeld met een theeglas - met een doorsnee van 3 a 4 centimeter. Leg het rolletje pastavulling op het deegrondje en vouw het deeg om de vulling . De randen goed aandrukken. Breng met een pincet versieringen aan op het deeg.. De koekjes op een bakplaat zetten en afbakken. Als de koekjes uit de oven komen laten afkoelen en deze bestrooien met poedersuiker.
Kwarkfruittaart
De onweerstaanbare taarten van Mario Recept Kwarkfruittaart (voor 25 personen) Uitgangspunt: Maak ‘m niet perfect, maar zorg dat hij er lekker uitziet en natuurlijk lekker smaakt. Nodig: Ingevet bakblik van 28 cm doorsnee met op de bodem bakpapier. Grote schaal van zeker 36 cm doorsnee om het gevaarte op kwijt te kunnen. Maak biscuitbeslag (staat in elk kookboek). Ingrediënten: 6 eieren 125 suiker 3 zakjes vanille suiker Citroenrasp (schone citroen van de buitenkant raspen) van één citroen 90 gram bloem 60 gram maïzena Snufje zout Oven voorverwarmen op 165 graden. In het kort (Blue Band kookboekje: Gebak) Klop in een vetvrije kom met een schone garde 6 eiwitten met een snufje zout heel stijf, voeg tijdens het kloppen geleidelijk 75 gram fijne suiker toe en ook nog 2 zakjes vanillesuiker Daarna 6 eierdooiers met 50 gram suiker tot een luchtige romige crème kloppen (5 minuten) Schep het eiwit en de citroenrasp op het dooiercrème. Zeef er de bloem en maïzena boven en spatel de boel luchtig door elkaar. En dan hup in het bakblik, wat al klaar staat. Dan de taart in een uur, iets onder het midden van de oven bakken. Het deksel van de taart is van schuim (is heel gemakkelijk). Ingrediënten: 4 eieren Snufje zout 300 gr witte basterdsuiker. Rode kleurstof (Toko) Oven voorverwarmen op 140 graden. Klop in een vetvrije kom 4 eiwitten met beetje zout schuimig. Doe in 5 stappen geleidelijk de basterd suiker erbij. Klop door tot het geheel heel stijf is en in punten blijft staan. Voeg aan het einde een klein scheutje rode kleurstof toe tot het geheel een plastic roze kleur krijgt. Bakblik met bakpapier en daarover wat poedersuiker bestooien. Hierop gaat het eimengsel in een ronde vorm, ongeveer zo groot of iets groter dan de taart. Dit gaat 1 ½ uur in de oven. De vulling: Ingrediënten: 3 pond volle kwark (van de natuurwinkel is hij het beste) ¾ liter slagroom 8 eetlepels suiker 12 blaadjes gelatine Gedroogd fruit, kersen en aardbeien (zijn op de markt in Amersfoort te krijgen bij de Eekhoorn). Verder het fruit dat verkrijgbaar is: frambozen, aardbeien, bessen, zwarte bessen. In totaal ongeveer een kg rood fruit (in juni is het maken van deze taart een echt feest). Blikje amarenen op sap (Italiaanse winkel Leusderweg of bij de PLUS). Klop de koude slagroom stijf met suiker. Week de gelatine. Neem een hele grote schaal, daarin gaat de kwark, slagroom erbij, fruit erbij. Goed door elkaar mengen. Als laatste de opgeloste gelatine er doorheen, dit moet snel en soepel, anders ontstaan er rare klonten gelatine. Hierna 15 minuten koud iets laten opstijven Taart Bouwen: De gebakken taart in twee lagen snijden en besprenkelen met kersenlikeur. De eerste laag van de taart plaatsen op de taartschaal en daaromheen een flinke hoge kraag van bakpapier (15 cm) hieromheen wordt de taartvormrand geklemd. De eerste helft van het kwarkmengsel gaat daarin. Dan volgt de tweede laag van de taart en daar gaat de rest van het kwarkmengsel bovenop. De kraag raakt hierdoor aardig gevuld. Zo gaat het geheel een aantal uren (of nog beter een nacht) in de koelkast. Het afmaken van de taart: Na het opstijven: De rand losklemmen en het bakpapier eraf halen. Hierna zie je het volume van de taart. De schuimlaag kan erop en dan komt het grote versieren. Hiervoor heb je wederom van al het verse fruit wat nodig, een aantal amarenen en een halve liter slagroom. De slagroom kloppen met een paar scheppen suiker en met twee blaadjes gelatine op laten stijven in de koelkast. Dan blijft de slagroom mooi op de taart. Hierna rondom de taart insmeren met slagroom en ook bovenop een paar flinke moppen. Nu komt het belangrijkste. Maak met fruit, het sap van de amarenen en een reep gesmolten chocolade een creatie om in te bijten. Dit laat ik over aan de fantasie van de taartenbakker. Één voorbeeld hiervan ziet u in de krant van 19 december 2008, maar het kan op veel manieren.
rodgro med flode
Het recept voor een toetje: een variant op 'rødgrø med fløde'Nodigflesje bessensapcitroenkaneelstokje3 eetlepels suiker3 eetlepels griesmeelroomFlesje bessensap met gelijke hoeveelheid water, een in stukken gesneden citroen en eenkaneelstokje langzaam aan de kook brengen. Dan kaneelstokje en citroen eruit vissen(citroen wel goed uitdrukken). Vervolgens 3 eetlepels suiker en griesmeel al roerend erbijvoegen, heel even laten doorkoken. Af laten koelen, dan met mixer koud en stevig kloppen.In schaaltjes gieten, paar uur op laten stijven. Bij opdienen beetje ongeslagen en ongezoeteroom erop gieten, bestuiven met een beetje kaneel.
sinaasappeltaart
Dit is het recept van de kerstkaart 2011 Benodigdheden- 3 sinaasappels- 6 eieren- 250 gr suiker- zakje vanille suiker- 250 gram amandelmeel  (biowinkel of oosterse winkel)- 1 citroen- 1 limoen- Theelepel bakpoeder- Snufje zout- Bakvorm 24 cm- Keukenmachine of staafmixer BereidingswijzeKook de sinaasappels met schil 1,5 uur. Snijd ze daarna (met schil) door midden en haal de pitten er uit. Klop de eieren met suiker en vanille suiker. Rasp de schil van de citroen en limoen. Voeg het amandelmeel, de rasp van citroen en limoen, bakpoeder en zout toe. Voeg ook de gekookte sinaasappels toe en draai alles tot een gelijkmatige massa in de keukenmachine. Bak de taart op 190 graden 1 uur in de oven. Haal de taart pas uit de vorm nadat die is afgekoeld. Versier de taart met een takje munt en serveer het eventueel met zure room gemengd met sinaasappelmarmelade. Eet smakelijk!
vanille-ijs met meri
Vanilleijs met stukjes schuim, genoeg voor zes royale porties. Nodig: 7 eieren, gesplitst 500 gram (witte basterd)suiker een halve liter melk 1 vanillestokje 125 ml slagroom Bereidingswijze: Nadeel van zelf ijs maken: je houd een trits eiwitten over waarmee je op een gegeven moment niet meer weet wat je moet doen. Bijna standaard na een ijs-toetje: een van de volgende dagen meringues met rood zomerfruit eten. Maar het thuisfront vindt dat én veel te zoet en inmiddels een heus wijvendessert, omdat de vrouw des huizes nog de enige is die de tanden zet in een zelfgemaakt eiwitschuimgebakje met fruit. Maar: eureka! De meringues kunnen natuurlijk ook in het ijs zelf! Geeft het ook niet als ze in een bijna groot-genoege doos eindigen in kruimels, omdat het een beetje duwen is totdat de deksel er goed opzit. Maak een dag van te voren de meringue(s): Verwarm de oven voor op 130 graden. Splits de eieren. Bewaar de eidooiers in een kommetje in de koelkast. Klop de eiwitten in een schone kom (als de kom vettig is worden de eiwitten niet stijf) stijf. Schep er 400 suiker bij en klop na elke schep suiker nog even goed door. Bekleed de bakplaat met bakpapier. Spreid de stijfgeslagen eiwitten hierover uit. De meringues kunnen als één koek worden gebakken. Wie ook nog meringe-nestjes wil om te vullen met fruit moet kleine bakjes op de bakplaat storten. Schuif de meringue de oven in en laat ´m twee uur bakken, of zoals sommigen zeggen: drogen. Zet dan de oven uit, maar laat de meringue met de ovendeur dicht staan totdat de oven is afgekoeld (bijvoorbeeld tot de volgende morgen). Voor het ijs: snijd het vanillestokje open en schraap met het puntje van een aardappelschilmesje de zaadjes eruit. Doe ze met de melk in een pan, breng aan de kook en laat dat een half uur op laag vuur zachtjes trekken. Klop de eidooiers met de rest van de suiker tot een glad en iets minder geel mengsel. Giet dat bij het melkvanillemengsel. Draai het vuur iets hoger, blijf roeren totdat er een lobbige vla ontstaat. Pas op: als het vuur te hoog staat verandert de ijs-in-wording in onsmakelijke roerei. Laat de vla afkoelen, roer de room erdoor en laat de ijsmachine ’m tot ijs draaien. In de vriezer kan ook: doe de vla over in bakje en zet dat in de vriezer. Roer elk uur met een vork goed door. Snijd, breek of hak de meringue in stukjes. Schep die door het ijs. Lekker met slagroom. Of voor wie het – in de zomer – niet laten kan: met aardbeien, frambozen en bessen.    

Aanmelden

JA, ik meld me aan als gastheer of gastvrouw voor 2018!



  


Nieuws

18 en 19 maart voorp
Sofie's voorproefje 18 en 19 maartAls opwarmer voor het feestweekend nodigen
De beste wensen voor
Wij wensen jullie allen een groen, gezond en beezonder 2017
Startklaar voor Sofi
Ook voor dit jaar hebben weer verschillende gastheren en -vrouwen
Sofie aan Tafel 2016
Sofie aan Tafel in 2016 zal niet in het 4e
Sofie aan Tafel 2015
Beste gastheren en gastvrouwen, Dank jullie wel!!!!!!!! Ook in 2015 hebben
DeeWeeDee