sofie aan tafel
sofie aan tafel
sofie aan tafel
sofie aan tafel
sofie aan tafel

Recepten van sofie aan tafel

vanille-ijs met meringue van Nanda Troost

Vanilleijs met stukjes schuim, genoeg voor zes royale porties.

Nodig:
7 eieren, gesplitst
500 gram (witte basterd)suiker
een halve liter melk
1 vanillestokje
125 ml slagroom

Bereidingswijze:

Nadeel van zelf ijs maken: je houd een trits eiwitten over waarmee je op een gegeven moment niet meer weet wat je moet doen. Bijna standaard na een ijs-toetje: een van de volgende dagen meringues met rood zomerfruit eten. Maar het thuisfront vindt dat én veel te zoet en inmiddels een heus wijvendessert, omdat de vrouw des huizes nog de enige is die de tanden zet in een zelfgemaakt eiwitschuimgebakje met fruit.

Maar: eureka! De meringues kunnen natuurlijk ook in het ijs zelf! Geeft het ook niet als ze in een bijna groot-genoege doos eindigen in kruimels, omdat het een beetje duwen is totdat de deksel er goed opzit.

Maak een dag van te voren de meringue(s):

Verwarm de oven voor op 130 graden.

Splits de eieren. Bewaar de eidooiers in een kommetje in de koelkast.

Klop de eiwitten in een schone kom (als de kom vettig is worden de eiwitten niet stijf) stijf. Schep er 400 suiker bij en klop na elke schep suiker nog even goed door.

Bekleed de bakplaat met bakpapier. Spreid de stijfgeslagen eiwitten hierover uit. De meringues kunnen als één koek worden gebakken. Wie ook nog meringe-nestjes wil om te vullen met fruit moet kleine bakjes op de bakplaat storten.

Schuif de meringue de oven in en laat ´m twee uur bakken, of zoals sommigen zeggen: drogen.

Zet dan de oven uit, maar laat de meringue met de ovendeur dicht staan totdat de oven is afgekoeld (bijvoorbeeld tot de volgende morgen).

Voor het ijs: snijd het vanillestokje open en schraap met het puntje van een aardappelschilmesje de zaadjes eruit. Doe ze met de melk in een pan, breng aan de kook en laat dat een half uur op laag vuur zachtjes trekken.

Klop de eidooiers met de rest van de suiker tot een glad en iets minder geel mengsel.

Giet dat bij het melkvanillemengsel.

Draai het vuur iets hoger, blijf roeren totdat er een lobbige vla ontstaat. Pas op: als het vuur te hoog staat verandert de ijs-in-wording in onsmakelijke roerei.

Laat de vla afkoelen, roer de room erdoor en laat de ijsmachine ’m tot ijs draaien.

In de vriezer kan ook: doe de vla over in bakje en zet dat in de vriezer. Roer elk uur met een vork goed door.

Snijd, breek of hak de meringue in stukjes.

Schep die door het ijs.

Lekker met slagroom. Of voor wie het – in de zomer – niet laten kan: met aardbeien, frambozen en bessen.

 

 

Aanmelden

JA, ik meld me aan als gastheer of gastvrouw voor 2018!



  


Nieuws

18 en 19 maart voorp
Sofie's voorproefje 18 en 19 maartAls opwarmer voor het feestweekend nodigen
De beste wensen voor
Wij wensen jullie allen een groen, gezond en beezonder 2017
Startklaar voor Sofi
Ook voor dit jaar hebben weer verschillende gastheren en -vrouwen
Sofie aan Tafel 2016
Sofie aan Tafel in 2016 zal niet in het 4e
Sofie aan Tafel 2015
Beste gastheren en gastvrouwen, Dank jullie wel!!!!!!!! Ook in 2015 hebben
DeeWeeDee